wpadmin/ December 12, 2018/ Blog/ 0 comments

John emptied his piggy box and found that he had equal number of 5p, 2p and 1p coins amounting to £3.20. How many coins were there altogether?

Please attempt the above question, timed and then click below to reveal the few second technique leading to the correct answer ==>

Hours:Minutes:Seconds
00:00:00


Technique © :

Step 1.  Add all three denominations of coins =>

1+2+5 = 8

Step 2.   Now convert £3.20 into 320 pence and divide it by the answer in step 1 =>

320 / 8 = 40

Step 3.   Realise that the answer 40 from step 2 means that the piggy box had 40 one penny coins + 40 two pence coins + 40 five pence coins. Therefore the total number of coins is =>

40 x 3 =120

Answer: 120 coins.

Time allowed: 30 seconds

Time taken using the technique: 3 seconds

Time saved = 27 seconds [9/10th (90%) of time allowed by examiner]

Note: If you want to mentally double check your answer is right, you can now work backward starting at 40 x 1pennny (40p) + 40 x 2 pence (80p) + 40 x 5pence (200p) is = to 320 pence (£3.20) the total money was in the piggy box.

WATCH THE VIDEO WITH IN-DEPTH EXPLANATION, ON “YOU TUBE” PRIOR TO ATTENDING THE PRACTICE QUESTION.

WORK SHEET – Practice question

Jane emptied her piggy box and found that she had equal number of 10cents, 5cents and 1cent coins amounting to $4.80. How many coins were there altogether?

Technique © :

Step 1.=>

Step 2.=>

Step 3.=>

Answer:=>


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*