Please attempt the above question, timed and then click below to reveal the few second technique leading to the correct answer =>

Technique © :
Note: Students / Children! Please realise the fact that there are three (3) time periods involved in this question.

Step 1. Take the differences between the second and the first time periods. Then the third and the first time periods.=>

2015 -2006 = 9 years

2022 – 2006 = 16 years

Step 2. Now take the age of Annette and subtract the period difference of 9 years =>

13 – 9 = 4 years [In other words, she was 4 years in 2006]

Therefore, her brother’s age in 2006 was =>

12 years [4 x 3]

Step 3. Therefore, her brother’s age in 2022 will be 12 years added to the difference between the years 2022 and 2006 (16 years) =>

12 + 16 =28 years

Answer: => 28 years old.

Time allowed: 30 seconds

Time taken using the technique: 3 seconds

__Time saved = 27 seconds [9/10__^{th} (90%) of time allowed by examiner]

Note: If you want to mentally double check your answer is right, you can now work backward starting at 28 years less 16 years is = 12 years and one third of it is = 4 years and now add 9 years to it is = 13 years which was the age of Annette in 2015.

PLEASE VISIT THE VIDEO CHANNEL “SSS TECHNIQUES” ON YOUTUBE TO WATCH VARIOUS VIDEOS WITH IN-DEPTH EXPLANATION AND MUCH MORE.

WORK SHEET – Practice question

**Annette was one fourth of her brother’s age in 2003. She was 15 years of age in 2015. How old will her brother be in 2020?**

Technique © :

Step 1. =>

Step 2. =>

Step 3. =>

Answer: =>